Een voedselpakket kan heel veel betekenen

Sinds het begin van de coronacrisis heeft het Rode Kruis in Nederland 22.645 voedselpakketten uitgedeeld. Hiermee geven we een steuntje in de rug aan mensen die in de problemen zijn gekomen tijdens de coronacrisis. Anneque van Gerwen leidt het voedselhulpproject in Maastricht: “Mensen zijn heel dankbaar dat het Rode Kruis hen ziet.”

Op 4 juni 2020 rijdt een grote vrachtwagen vanuit Diemen naar Zuid-Limburg. In de laadruimte staan 240 kartonnen dozen, ieder precies even groot en zorgvuldig dichtgetaped. Een brood, een pak rijst, wat eieren, verse groenten: iedere doos is tot de rand toe gevuld met etenswaren.

Het is de eerste lading van de ruim 1.500 voedselpakketten die in de weken daarna Zuid-Limburg zullen bereiken. De pakketten zijn bedoeld voor mensen die het moeilijk hebben tijdens de coronacrisis, maar niet in aanmerking komen voor hulp van andere organisaties. Hun inkomen is bijvoorbeeld net iets te hoog voor de Voedselbank.

Het Rode Kruis deelt onder deze mensen voedselpakketten en boodschappenbonnen uit. Halverwege juli hadden we al 22.645 pakketten uitgedeeld in Nederland, en in veel regio’s lopen de projecten door. We werken daarbij samen met andere organisaties. Zo delen vrijwilligers in Zuid-Limburg de pakketten uit met de hulp van de lokale jongerenorganisatie JUUPU.

Ademruimte
Anneque van Gerwen van het Rode Kruis in Maastricht, Meerssen en Mergelland, ziet hoe veel mensen in deze tijd extra hulp kunnen gebruiken. “Er kwam bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur bij ons. Hij was plotseling thuis komen te zitten door de coronacrisis. Van de ene op de andere dag had hij geen inkomsten meer. Een voedselpakket kan dan heel veel betekenen.”

De voedselhulp is bedoeld als tijdelijke oplossing om mensen financieel een beetje extra ademruimte te bieden. Van Gerwen: “Veel mensen verdienen bijvoorbeeld tien euro te veel voor de Voedselbank. Maar met tien euro red je het ook niet. We zagen bijvoorbeeld een kindje binnenkomen dat op kapotte schoentjes liep. We hopen dan dat zo’n gezin dankzij het voedselpakket die week een klein bedragje overhoudt om bij de tweedehandswinkel nieuwe schoentjes te kopen.”

Hulp uit onverwachte hoek
Van Gerwen en haar team krijgen hartverwarmende reacties. “Mensen zijn echt overdonderd. Ze kennen het Rode Kruis van grote noodhulpprojecten in het buitenland. Ze verwachten niet dat het Rode Kruis ook hen ziet, in een krachtwijk”.

Voor veel mensen voelt het dan ook wat ongemakkelijk om een voedselpakket op te halen. Ze zijn niet gewend om hulp te vragen en schamen zich voor hun financiële situatie. De vrijwilligers proberen hen een goed gevoel te geven. “We hebben het ter plekke niet over de problemen. We gaan voor een positieve insteek. We komen je helpen, laat ons gewoon een zonnestraaltje in je dag zijn.”

Goed nieuws
Dat zonnestraaltje hebben de vrijwilligers van het Rode Kruis en JUUPU inmiddels aan ruim 350 personen in Zuid-Limburg kunnen geven. Die mensen brengen bovendien ook weleens goed nieuws terug. Voor sommige van hen zijn een paar voedselpakketten precies genoeg om door een moeilijke situatie te komen. “We horen ook positieve verhalen. De vrachtwagenchauffeur kwam vertellen dat hij uitzicht heeft op werk. Hij heeft iets om naar uit te kijken, hij kan weer voor zijn eigen gezin zorgen. En wij hebben hem in de tussentijd kunnen helpen.”

Daarnaast heeft het noodhulpproject lokale ondernemers geïnspireerd om te onderzoeken hoe zij ook op langere termijn hulp kunnen bieden aan mensen in de wijk die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Van Gerwen: “De wortel en de eieren zijn geen doel op zich gebleken, maar een katalysator om zelf in de wijk met winkeliers, de tuindersvereniging en de woningcorporatie te gaan kijken hoe dit structureel kan worden opgepakt voor de doelgroep. Ik ben blij dat we als Rode Kruis dat zaadje hebben mogen planten.”

Bron: www.rodekruis.nl

Comments are closed.