Juupu aanpak

Iedereen is uniek. Elke jongere heeft een eigen karakter en een eigen identiteit. Daarom hebben we voor iedere jongere een persoonlijke aanpak. Die aanpak passen we toe in een veilige omgeving, waar vrijheid en verantwoordelijkheid gecombineerd wordt.

Van, voor en door jongeren

Juupu heeft twee hoofddoelen:

Ten eerste willen we jongeren bewust maken over armoede en hoe zij anderen heel makkelijk een beter leven kunnen geven. Mensen in armoede moeten het met ‘minder’ doen. Ze hebben bijvoorbeeld weinig geld voor kleding en eten, of voelen zich eenzaam en hebben een slechte gezondheid. Jongeren kunnen dan al helpen met de kleinste dingen. Bijvoorbeeld met het doneren van voedsel en kleding of gewoon eens af en toe op bezoek gaan om eenzaamheid te doorbreken.

Ten tweede willen we jongeren stimuleren om hulp te bieden aan mensen in hun omgeving. Dit kan door zelfbedachte acties of door deel te nemen aan een bestaand project. Jongeren krijgen hierdoor veel ervaring, leren nieuwe mensen kennen en horen thuis bij een enthousiaste groep vrijwilligers. Je doet dan iets goeds voor de samenleving en dat geeft een ontzettend fijn en trots gevoel!

_MG_0832
_MG_0446

Jong geleerd is jong gedaan

Juupu sluit niemand buiten. Iedereen doet mee en iedereen kan het verschil maken. Juupu maakt het mogelijk om elke hindernis voor jongeren aan te pakken. Jongeren van juupu worden vaak niet gezien of gehoord. Ze hebben een talent, maar worden hier niet in begrepen. Ze hebben de behoefte om andere mensen te helpen, maar weten niet hoe. Bij juupu vinden ze een team die hun helemaal steunt. Het voelt als een familie van jongeren die elkaar helpen en motiveren om te doen wat ze willen. “De juupu jongeren zijn soms buitenbeetjes, soms high potentials, altijd scholieren met lef en nieuwsgierigheid naar de wereld buiten de eigen voordeur.” De juupu jongeren werken goed samen, ze verdelen taken en nemen allemaal hun verantwoordelijkheid. Ze willen steeds weer iets nieuws bereiken en dat lukt hun ook. Juupu: de daad bij de droom voegen.

Juupu doet meer

Juupu is ooit begonnen in Maastricht, op de school van Juul en Puck. Tegenwoordig is het project juupu doorgegroeid naar andere scholen. Hier zetten andere juupu jongeren hun eigen juupu prorgamma’s op. Daarnaast verzorgen ze workshops. Tijdens deze workshops krijgen jongeren het vertrouwen om hun medescholieren lessen te geven die te maken hebben met o.a. gelijkwaardigheid, begrip voor anderen inclusief denken. Juupu doet steeds dat, wat nodig is en wat jongeren raakt. Natuurlijk: want, juupu, dat zijn de jongeren zelf!
_MG_0431